דף הבית » מאמרים וכתבות » מאמר או כתבה יחידים » חוויית דיור משודרגת: הבית החכם כבר כאן
חוויית דיור משודרגת: הבית החכם כבר כאן
שליטה על מכשירים בבית באמצעות הסמארטפון, התאמת הדירה לפעילות וצרכי בני הבית בלחיצת כפתור יחידה, הבית החכם מציג חידושים טכנולוגיים, המשתלבים גם בעיצוב הפנים
העתיד כבר כאן – נגיעה קלה באייקונים שבמסך הטאץ', או בסמארטפון מבצעת פעולה מתוכננת מראש של הדלקת או עמעמום האורות, הגפת התריסים החשמליים, הדלקת הטלוויזיה, המזגן, הדוד וכל פריט חשמלי בבית. הטכנולוגיה והפיתוח מאפשרים שליטה מלאה של תפעול הבית בהתאמה אישית מקסימלית לצרכי הדיירים.
תכנון סביבת המגורים המודרנית כולל כיום חשיבה לרחוק (קדימה) וגם שליטה מרחוק. כל זאת על פי הקונספט של "הבית החכם"או Home Automation באנגלית, כלומר השגת אוטומציה או שליטה מלאה בפריטי החשמל בבית במקסימום יעילות, חיסכון באנרגיה ובאמצעות הקלקה או לחיצה בודדת.
לדברי אמיר שלח, מעצב פנים מוביל, המשלב בפרויקטים רבים שלו אמצעי מולטימדיה ופתרונות ייחודיים של מערכות שליטה ובקרה דיגיטליים, הבית החכם הופך את חוויית הדיור העכשווית לפרקטית ומפנקת במיוחד. "למעשה, מדובר בחיווט מקדים או מחודש של הבית בשלב השיפוץ או בעת התכנון האדריכלי כך שתהיה בו תשתית מוכנה", הוא מסביר.
שלח אומר כי רצוי להיערך להפיכת הבית ל'חכם' מראש, כבר בשלב התכנון כאשר צריך להחליט האם המערכת תהיה קווית או אלחוטית. בבתים מורכבים, בהם מחליטים להשתמש במערכת קווית, חייבים להערך מראש בהתאם עם לוח חשמל מיוחד וגדול יותר, בו קיים ריכוז בקרים, אליהם מחווטים ישירות כל צרכני החשמל בבית (תאורה,תריסים,דוד,תנורים, מיזוג וכו'). הבקרים מנוהלים על ידי מחשב מרכזי שמחליט מה התרחישים שיופעל בבית בהתאם לל"וז שתוכנת מראש על ידי הלקוח (הדייר). כל זאת באמצעות אפליקציה, או על ידי "קיפד" (מפסק חכם – ק.ד.) בקיר שמחווט גם הוא בתקשורת למחשב המרכזי".
שלח מוסיף כי שליטה מלאה גם במערכות האודיו/וידאו במערכת קווית דורשת גם היא ריכוז של המוצרים השונים בסביבת לוח החשמל – מה שמחייב ארון גדול ולעיתים אף חדר מיוחד וממוזג. יחד עם זאת, במרבית הפרויקטים כיום אין צורך בהכנת תשתית כה מאסיבית ואפשר לתכנן מראש מערכת חשמל חכם אלחוטית אשר נותנת מענה מלא לצרכי הדייר, בדומה למערכות הקוויות.
המערכות הללו מבוססות על מפסקים דיגיטלים חכמים המותקנים על תשתית חשמל ומייצרים תקשורת אלחוטית אחד עם השני בשיטה הנקראית MESH (בדומה לרשת דייגים – כל הנקודות מחוברות זו לזו). בדרך זו המחשב המרכזי מנהל את כלל המפסקים בבית מבלי שנצטרך תשתית מיוחדת. הרעיון הוא שהמערכת תתאים את עצמה לצרכי הדיירים ותנאי השטח ולא ההיפך.
להלן החידושים הבולטים בתחום הבית החכם והתרומה שלהם לשדרוג איכות השימוש ולחזות אסתטית יותר.
שליטה בתרחישים – הבית מותאם להרגלים שלכם
תחשבו לרגע על הסיטואציה הבאה: הילד חוזר הביתה ובלחיצת כפתור אחת הטלויזיה נדלקת בסלון על ערוץ ילדים כלשהו, הווילונות מוגפים, אורות מתעמעמים וכל זה קורה בלי שיצטרך לעבור ממכשיר למכשיר ולהפעיל אותם. הכול מתרחש עצמאית בדיוק כפי שההורים תכנתו עבורו. כיום ניתן למעשה לתכנן תרחישים שונים על פי העדפות אישיות וסגנון החיים וכך לדאוג שמוצרי החשמל "יתקשרו" זה עם זה סימולטנית ובטיימינג הנכון.
נוהל שבת בבית חכם
מערכות החשמל החכם המתקדמות יודעות לחשב את שעות הזריחה והשקיעה בכל יום (שעון אסטרונומי), כך שניתן לקבוע במערכת שבכל יום שישי בעת שקיעה תאורת המטבח, פינת.אוכל , הסלון והמרפסת ידלקו ובמקביל התריסים באזורים אלו יפתחו לגובה של 30%. כשעתיים לאחר מכן, תעומם מעט התאורה בסלון וב-11 בלילה כלל התאורה והתריסים יסגרו באופן אוטומטי ואילו רק תאורת המסדרון והשירותים יישארו דולקים, כך שהמערכת תכין את הבית למצב שינה.
הכל קורה בטאץ' אחד
בעידן המודרני מסכי הטאץ' הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו, הטאבלט ומכשירי הסמארטפון סובבים אותנו ותמיד בהישג יד. נדבך מהותי בתכנון הבית חכם הוא שילוב אפליקציה שמחלקת את הבית לאזורים, פעולות ותרחישים שונים המספקים את היכולת לשלוט בבית מכל מקום. כמו למשל, להפעיל את המזגן מהרכב בדרך הביתה כדי לשוב לבית קריר ונעים או לסגור וילונות חשמליים, לדרוך ואו לנטרל את האזעקה כשאתם בדרך לאירוע, להדליק את דוד המים החמים בדרך חזרה מחדר הכושר ועוד. והכל באמצעות הטאץ' שלנו בבית או מחוצה לו. אינספור פעולות במרחק נגיעה,. כשבקרוב גם מוצרי הקצה דוגמת מכונת כביסה, מדיח, מכונת קפה והמיקרו יוכלו להתמשק עם מערכת הבית החכם – יש למה לצפות.
חכם יותר, יפה יותר
דמיינו ריכוז גדול של קופסאות ומתגים בעיקר ליד דלת הכניסה, היציאה למרפסת וחדר השינה. הדבר פוגע באסתטיקה של הקיר. בהפיכת הבית לחכם נמנע ממצב שכזה ונוכל ליהנות מקיפדים מעוצבים במגוון פינישים דקורטיביים (המבצעים עד 8 פעולות כל אחד), מלחצנים מוארים או מעוטרים בחריטה של שם האזור או הפעולה וממסכי הטאץ' הדקים של מרכז הפיקוד הדיגיטלי שמעניקים שיק הייטקי לבית. באחרונים אף ניתן להעביר מסכים ולבצע את כל הפעולות האפשריות והרצויות.
יותר אפשרויות – סוגרים את התריסים בנפרד או ביחד
בעזרת מערכת החשמל החכם ניתן לשלוט על התריסים החשמליים ולכוון את רמת ההצללה של הבית. באמצעות טיימרים וגלאים ניתן לתאם שהווילונות יוגפו בזמן שהטלויזיה נדלקת, שהצילון ייסגר בשעה הרצויה לנו שהסוכך יפתח בטמפרטורה מסוימת וכשהשמש יוקדת וייסגר כשהרוח נושבת. שלח מוסיף כי בלי קשר לבית החכם חשוב ביותר להשקיע ולדאוג שיהיה ליד דלת הכניסה/יציאה מתג ששולט בלחיצה אחת בסגירה ובפתיחה של כל התריסים החשמליים בבית או בדירה. מאוד נוח ופרקטי וחוסך התרוצצות בין החדרים לפני יציאה מהבית.
בשורה התחתונה, מהפכת הבית החכם שווה כיום לכל כיס. לפי שלח ניתן להפוך בית קיים לחכם בטכנולוגיה האלחוטית בתקציב בסיסי התחלתי של 5,000 דולר. ככל שנרצה לשלוט על יותר נקודות, או לפזר יותר מפסקים חכמים בדירה המחיר יעלה. יש לציין שהחיבור של מערכת קווית נחשב לאיכותי ואמין יותר אך יקר מזו האלחוטית, אולם שתיהן מספקות את אותן האופציות ויכולות שליטה ופעולה.